Start / Inspiration / Kakel / Kökskakel

Inspiration

Kökskakel

Vi har ett gediget utbud av både färg, form och storlekar för kakel till kök. Kaklet i köket ger dig möjligheten att skapa en design och en personlig stil som gör pricken över iet i ditt hem.

Inspiration på badrumsinredning

Inspiration


Klassiskt kök

Under tidigt 1900-tal dominerade mindre format av kakel i kök. Kaklet användes då som nu som stänkskydd, samt för att stärka kökets karaktär och ge en lättskött yta. 

Inspiration


Moderna kök

Det moderna köket präglas ofta av rena raka linjer, här jobbar vi ofta med större format på plattor och minimala fogar för att skapa ett helhetsintryck. Färgpaletten brukar ofta spegla mjukare kontraster och färger som ljus ek och mustigt mörkt trä pryder gärna köksluckorna.

Inspiration på badrumsinredning
Inspiration på badrumsinredning

Inspiration


Retrokök

Denna typ av kökskakel är inspirerat av design från 1950- och 1960-talen och känns igen för sina livfulla färger, lekfulla mönster och former. Retro kökskakel skapar en hemtrevlig nostalgi och ger ditt kök en unik karaktär och livfullhet. 

Inspiration


Funkiskök

Inom funkis betonas ofta enkelhet, raka linjer och smarta praktiska lösningar. Kökskaklet skall vara lätt att hålla rent och inte innehålla starka mönster, dock kan lättare struktur förekomma. Kaklet sätts gärna i förband för att skapa enklare mönster och erbjuder en praktisk och hygienisk lösning.

Inspiration på badrumsinredning

FAQ

Nedan har vi listat de frågor som vi oftast får när det kommer kökskakel.

Hur rengör man kökskakel på bästa sätt?

Trots att du kanske bara hört talas om det på senare tid så är rengöring med bikarbonat ingen nyhet. Det är snarare ett väl beprövat husmorsknep att använda det du har i skafferiet för att göra rent på djupet. Ättika, bakpulver och bikarbonat är utmärkta rengöringsmedel som de flesta av oss redan har hemma. För att rengöra kakelfogar med bikarbonat och ättika behöver du:

  • En sprayflaska
  • 24% ättika
  • Bikarbonat
  • En tandborste
  • Ren trasa

Blanda lika delar varmt vatten och ättika i en sprayflaska och spraya fogarna ordentligt med lösningen. Låt verka i cirka 10 minuter innan du sköljer fogarna ordentligt med varmt vatten. Därefter blandar du bikarbonat och vatten i en skål tills du får en tjock pasta. Doppa tandborsten i pastan och gnugga in den i fogarna. Sedan sprayar du med ättiklösningen igen. Nu kommer du se att bikarbonatpastan börjar bubbla. Fortsätt att gnugga med borsten på fogarna. När du är klar måste du komma ihåg att skölja av ordentligt eftersom ättika kan vara frätande på cement.

Vilka mönster och stilar finns tillgängliga för kökskakel?

Kökskakel finns i en rad olika mönster, färger och stilar för att passa olika köksdesigner. Du kan välja mellan traditionella subtila mönster, moderna geometriska former, eller till och med imiterande naturmaterial som trä eller marmor. Valet av kakelstil beror på din personliga smak och önskad estetik för ditt kök.